ZEM (Zero Emmission Mobility)’i üreten ekipten olan, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Jens Lahaije: ‘’Bu otomobil; üretim, kullanım ve kullanım sonu aşamalarında ortaya çıkan CO2’yi en aza indirmek amacıyla yapıldı.’’
Çoğunlukla 3D baskılı geri dönüştürülmüş plastikten üretilen bu tam elektrikli spor otomobilin pil takımıysa lityum iyondan.
Elektrikli araçların, içten yanmalı motorlu muadillerine kıyasla CO2 salımları yok denecek kadar az olsa da pil hücresi üretim süreçleri oldukça kirletici. Sonuç olarak, fosil yakıtlı modeller ile elektrikli araçlar kıyaslandığında, elektrikli araçların fosil yakıtlı araçların karbon salımına ulaşması için on binlerce kilometre sürmesi gerekebilir.
Elektrikli Otomobiller Kirliliği Nasıl Dengeleyecekler?
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, bu durumun üstesinden karbon yakalama teknolojilerini kullanarak gelmeyi amaçlıyorlar.
Eindhoven ekibi, kullandıkları iki filtrenin 30.000 km’lik sürüşte 2 kg’a kadar CO2 yakalayabileceğini bekliyor. Bu küçük bir miktar olsa da – bir yılda ortalama bir ağaçla aynı miktarı emmek için her biri 30.000 km seyahat eden en az 12 araba gerekir- öğrenciler, önümüzdeki yıllarda filtrenin kapasitesini artırmayı umuyor ve şarj istasyonlarında filtrelerin boşaltılabileceği bir gelecek hayal ediyorlar.
‘’Bizim nihai hedefimiz sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek’’ diyor Lahaije.
Öğrenciler şimdi, araçlarını bir ABD turuyla Doğu Yakası’ndan Silikon Vadisi’ne kadar üniversite ve şirketlere tanıtacakları bir tanıtım gezisine çıkarmayı planlıyorlar.