Mavi Bölgeler -100 Yaşını Aşanların Sırrı

Bu içeriği değerlendir!

Mavi Bölgeler Çalışmasını Hiç Duydunuz Mu?

Dünyanın belli yerlerinde 100 yaşını aşmış olan insan sayısının dünyanın geri kalanına göre oldukça fazla olduğu yerlere ‘Mavi Bölgeler’ deniyor.
Dan Buettner ve ekibinin yıllara dayanan bu araştırması sonrasında ortaya toplamda 5 ülkeye ait 5 bölge çıkmış.

Okinawa Adası | Japonya
Sardinya | İtalya
İkaria | Yunanistan
Nicoya | Kosta Rika
Loma Linda | ABD

Peki, bu birbirinden epeyce farklı coğrafyalara ait bölgelerde yaşayan insanlar ne oluyor ya da neyi farklı yapıyorlar da çoğunluğa göre daha fazla ve sağlıklı yaşayarak 100 yaşlarını kolayca devirebiliyorlar?

Gelin, Uzun Yaşam Yolculuğuna Birlikte Çıkalım

Mavi Bölgeler kavramının temelleri, Gianni Pes ve Michel Poulain tarafından Sardinya’da yapılan bir araştırma sırasında atılıyor. Her şey, iki araştırmacının 100 yaşına gelmiş erkek nüfus yoğunluğunun Sardinya’da dünyanın geride kalanına göre anlamlı derecede fazla olduğunun farkına varması ve harita üzerindeki bu uzun yaşamın sürüldüğü köyleri mavi çemberler içerisine almalarıyla başlıyor. Sonrasında, bu araştırmanın üzerine Dan Buettner ve ekibinin yaptığı araştırmaların eklenmesiyle Mavi Bölgeler, dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşam tarzlarını ve çevrelerini anlatan bir marka haline evriliyor.

Uzun yolculuklar, meşakkatli bilimsel çalışmalar, mülakatlar ve sayısız deneyimler sonrasında bu 5 ülkeye ait 5 bölgede yaşayan insanların dünyanın geri kalanına kıyasla 9 şeyi içselleştirerek hayatlarının bir parçası haline getirdikleri ortaya çıkıyor.

Güçlü 9

Hareket

Dünyanın en uzun ömürlü insanları maraton koşmuyor ya da spor salonuna üyelik gerçekleştirmiyor. Bunun yerine, onları sürekli olarak düşünmeden hareket etmeye iten ortamlarda yaşıyorlar. Bahçeleriyle ilgileniyorlar ve bunu yaparken herhangi bir araç kullanmayıp, sadece kendi kuvvetlerini kullanıyorlar.

Amaç

Okinawalılar buna “İkigai”, Nikoyalılar ise “plan de vida” diyorlar. Bu iki kavram, her iki toplum için de “Sabah neden, ne için uyanıyorum?” anlamına geliyor. Amacını bilmek ve o doğrultuda yaşamak, yaşam beklentisine 7 yıla kadar ekleme yapabiliyor.

Sakin Zamanlar

Stres, kronik iltihaplanmaya yol açmasından ötürü yaşa bağlı olarak ciddi hastalıkların önünü açıyor. Mavi Bölgelerdeki insanların stresle başa çıkma yöntemleri ise rutinleri. Okinawalılar her gün atalarını hatırlamak için birkaç dakika ayırırlar ve inançlı olanları dua eder, İkaryalılar kestirirler ve Sardunyalılar kendilerine keyifli zamanlar yaratırlar.

%80 Kuralı

“Hara hachi bu” 2500 yıllık Konfüçyüs mantrası: Yemeklerden önce, midenin yüzde 80 dolduğunda yemek yemeyi bırakmanın gerektiğini hatırlatmaktadır. Aç olmamakla tok hissetmek arasındaki %20’lik fark, kilo vermekle almak arasındaki fark olabilir. Mavi bölgelerdeki insanlar, son öğünlerini öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde hafif yerler ve günün geri kalanında daha fazla yemezler.

Bitki Ağırlıklı Beslenme

Mavi bölgelerde yaşayan insanların günlük diyetlerinin büyük kısmını sebze ve meyveler; kahverengi pirinç, yulaf ve tam buğday ürünleri gibi tahıllar; fasulye, nohut, mercimek, soya gibi baklagiller oluşturur. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilir.

Et tüketimi genellikle sınırlıdır. Et genellikle garnitür olarak ya da küçük porsiyonlar halinde tüketilir, ana yemek olarak değil. Süt ve süt ürünleri tüketimi görülür ancak genellikle ölçülü bir şekilde tüketilir.

Şarap Vakti

Tüm mavi bölgelerdeki insanlar orta derecede ve düzenli olarak alkol alıyorlar. Ilımlı içiciler, içmeyenlere göre daha uzun yaşıyor. İşin püf noktası, arkadaşlarla ve/veya yemekle birlikte günde 1-2 bardak (tercihen şarap) içmektir; fakat tabi ki de bütün hafta bekleyip, cumartesi 14 kadeh içmezler.

Aidiyet

Mavi Bölgelerde görüşülen 263 kişiden (100 yaşını aşmış) beşi hariç tümü, inanç temelli bir topluluğa ait hissediyor. Araştırmalar, inanç temelli etkinliklere ayda dört kez katılmanın yaşam süresine 4 ila 14 yıl ekleyebileceğini gösteriyor.

Aile

Mavi Bölgelerde asırlık yaşayanlar, ailelerini ilk sıraya koyuyor. Bu; yaşlanan ebeveynleri, büyükanne ve büyükbabaları yakınlarda veya evde tutmak anlamına geliyor ve bu durum evdeki çocukların hastalık ve ölüm oranlarını da düşürüyor. Ayrıca bir hayat arkadaşlığına bağlı kalanlar, yaşam sürelerine 3 yıla kadar ekleme yapabiliyor.

Sosyal Bağlar

Dünyanın en uzun yaşayan insanları, sağlıklı davranışları destekleyen sosyal çevrelerde doğarlar ya da bu çevreleri seçerler. Örneğin Okinawalılar, beş arkadaştan oluşan ve ömür boyu birbirlerine bağlı kalan Moais gruplarını yarattılar.

Framingham çalışmaları gösteriyor ki; mutluluğun bulaşıcı olduğu gibi, sigara içmek, obezite ve yalnızlık da bulaşıcı. Hal böyleyken sosyal ağlar uzun yaşam yolculuğunun önemli bileşenlerinden biri haline geliyor.

Mavi Bölgelerdeki topluluklar bildiğimiz, hemen hemen ücretsiz olan fakat hayatımıza uygulama noktasında başarısız kaldığımız ya da umursamadığımız özellikleri sayesinde 100 yaşlarını kolayca deviriyor, hayatlarına sağlık ve mutlu bir şekilde devam edebiliyorlar.

Kendine iyi davranan, öz sorumluluğunu alan biri, çevresindeki tüm insan ya da insan olmayan bireylere ve gezegene de kendine davrandığı gibi davranıyor. Onları en iyi duygu ve gıdalarla besliyor, minnet duyuyor ve sürecin tadına varıyor.

Ne dersiniz, ülkemizden de bir Mavi Bölge çıkarabilir miyiz?

Konu ilginizi çektiyse, Netflix’in hazırladığı Live to 100: Secrets of the Blue Zones belgeseline göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu içeriği paylaş!
Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yönetici hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir