Avrupa Parlamentosu, hayvan testlerini aşamalı olarak kaldırmak için tarihi bir kararı onayladı. Karar, Avrupa Komisyonu’nu hayvanlar üzerinde yapılan tüm deneyleri sona erdirmek için bir eylem planı başlatmaya çağırıyor.
Humane Society International’a göre şu anda AB laboratuvarlarında her yıl hızla yayılan deneylerde yaklaşık 10 milyon hayvan kullanılıyor. Bilim adamları maymunlar, köpekler, kediler, tavşanlar, sıçanlar ve fareler üzerinde test yapıyorlar.
Oylama neredeyse oybirliğiyle yapıldı, oylar hayvan testi karşıtlığı yönünde 667’ye karşı 4 olarak sonuçlandı.
Çözüm
Çözüm önerisi; araştırma, düzenli testler ve eğitim de dahil olmak üzere hayvanları içermeyen bilimsel yöntemlere geçişe öncelik vermeyi amaçlıyor. Ayrıca hayvansız araştırmalar için daha fazla fon sağlanması çağrısında bulunuyor.
Bu önemli karar, Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler ‘in (PETA) yıllarca yürüttüğü lobi çalışmalarının ardından geldi. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, dünya çapında 6,5 milyon destekçisi olduğunu söylüyor.
Güvenilmez Yöntemler
Bu lobi çalışmasının bir parçası olarak PETA, Araştırma Modernizasyonu Anlaşmasını Avrupa Parlamentosu Üyeleri’ne (MEP) sundu.
Anlaşma, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin insan tepkileri üzerinde güvenilir bir tahmin oluşturmadığını vurguladı. Örneğin, Çağdaş Bilimler Merkezi’ne (CCS) göre, hayvan testlerini geçen ilaç ve aşıların yüzde 90’ından fazlası insan klinik denemeleri sırasında başarısız oluyor.
Bu nedenle, araştırmacılar laboratuvarda yetiştirilen insan organları, sanal insanlar ve insan çip modelleri dahil olmak üzere başka yöntemler geliştirdiler. Bilim adamları ayrıca testlerde yapay zeka ve insan canlı dokularının 3D baskısını kullanıyor.
CCS’den (Çağdaş Bilimler Merkezi) yapılan bir basın açıklamasına göre, bu yöntemler insan biyolojisine dayandıkları için umut verici. Ayrıca, hayvan temelli deneylerden daha hızlı ve daha düşük bir maliyetle kullanıma sunulabilirler.
PETA Kurucusu Ingrid Newkirk, bu tür yaklaşımları reddetmenin ‘bilimsel olarak geri kalmak’ olacağını belirtti.
Yeni Bir Çağ
Aysha Akhtar, CCS’nin kurucu ortağı ve CEO’su, şu yorumu yaptı: “Güvenilmez hayvan testlerinden uzaklaşmak ve insan biyolojisine dayanan daha öngörülü modeller kullanmak için acil bir bilimsel ihtiyaç var.”
Akhtar, bu yeni yöntemlerin ‘insan sağlığında devrim yaratabilecek’ ‘tıbbi araştırmalarda yeni bir dönemi temsil ettiğini de sözlerine ekledi.
Akhtar, “Avrupa Parlamentosu’nu bu liderlik rolünü üstlendiği için alkışlıyor ve ABD dahil diğer ülkeleri de aynısını yapmaya teşvik ediyoruz” dedi.
Avrupa Parlamentosu üyesi Jytte Guteland yaptığı açıklamada şunları söyledi: “AB çapındaki bu eylem planını oluşturmak şu anda Avrupa Komisyonu’nun elinde ve Komisyon’un bunu üst düzey bir öncelik haline getirmesini bekliyoruz. Çünkü Komisyon AB vatandaşlarına olan taahhütlerinde ciddiyse, hayvan dışı bilime geçişi hızlandırmak için finansman, eğitim ve aşamaları etkin bir şekilde koordine etmek için tüm taraflarla diyaloğu şimdi başlatması gerekiyor.”
Kaynak: https://plantbasednews.org/culture/law-and-politics/european-parliament-animal-experiments/