Spirulina, besin takviyesi olarak kullanılan mavi-yeşil bir alg türüdür. Yüksek oranda protein, doğal demir, B vitamini, ve beta karoten dahil birçok vitamin ve mineral içerir. Antioksidanlar, esansiyel amino asitler, klorofil ve phycocyanobilin (fikosiyanin) içeren spirulina, vegan diyetlerinde yaygın olarak yer alır. Bilimsel çalışmalar spirulinanın pek çok hastalığa iyi geldiğini, antikanser, antiviral ve antialerjik etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, spirulina takviyesinin sizin için uygun olup olmadığını ve diğer ilaçla risk yaratıp yaratmadığı konusunda mutlaka doktorunuza danışınız. Bazı bilimsel çalışmalar Spirulinanın başta koronavirüs olmak üzere influenza ve bazı diğer viral hastalıklardan kaynaklanan enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.
Dünyadaki en eski canlılardan biridir ve eski çağlarda Orta Amerika’daki Aztekler tarafından kullanılmıştır. NASA’nın astronotların kullanımı için uzayda yetiştirilebileceği önerisinden sonra yeniden popüler hale gelen bu yosun türü, gezegendeki en zengin besin kaynaklarından birisi olarak kabul edilir.
Spirulinanın yetiştirilmesi kolaydır, ancak sadece yüksek pH değerine sahip alkali göllerde ve kontrollü koşullar altında büyük dış mekan havuzlarında gelişir. Yunanistan, Japonya, Hindistan, ABD ve İspanya’nın iklimi bu algin üretilmesi için idealdir.
Spirulina Özellikleri
Bir çorba kaşığı (7 gram) kurutulmuş spirulina tozu;
B1 Vitamini (tiamin): Tavsiye edilen günlük dozun %11’ini,
B2 Vitamini (riboflavin): Tavsiye edilen günlük dozun %15’ini,
B3 Vitamini (niasin): Tavsiye edilen günlük dozun %4’ünü,
Bakır: Tavsiye edilen günlük dozun %21’ini,
Demir: Tavsiye edilen günlük dozun %11’ini (2 gr),
20 kalori ve 1.7 gr sindirilebilir karbonhidrat,
Omega-6, omega-3 ve omega-9 yağ asitleri dahil olmak üzere az miktarda yağ,
4.02 gr protein,
8 mg kalsiyum,
14 mg magnezyum,
8 mg fosfor,
95 mg potasyum,
73 mg sodyum,
0.7 mg C vitamini içerir.
Ayrıca az miktarda B6 (pridoksin), B9 (folik asit), D, A ve E vitaminleri, krom, selenyum, çinko gibi vücudunuzun ihtiyacı olan hemen her besini içermektedir.
Spirulinadaki proteinin kalitesi mükemmel olarak kabul edilir. %50-61 arasında net protein kullanım oranına sahiptir.
Spirulinanın içerdiği demir yüksek oranda emilebilen bir formuna sahiptir.
Spirulinadaki kalsiyum miktarı, sütteki kalsiyumun 26 katından fazladır.
Spirulina antienflamatuar özellikleri bulunan Gama Linolenik Asit (GLA) içerir. GLA’nın bir besin kaynağında bulunması zordur ve vücut tarafından üretilmesi gerekir. Spirulina, doğal GLA içeriğine sahip az sayıdaki gıdalardan biridir.
İçerdiği B12 vitamini vücutta iyi absorbe edilemediğinden spirulina, iyi bir B12 vitamini kaynağı olarak değerlendirilemez.