Vegan Sohbetler – Vegan Amerikan Futbolcusu Güven Bulan

Gıdamız, gıdamızın sağlığımıza ve gezegene olan etkileri hakkında daha fazla bilimsel bilgi ortaya çıktıkça değişim hayatın hemen her alanına, bazen yavaş da olsa, sirayet etmeye başlıyor. Bu alanlardan birisi de rekorların vegan sporcular tarafından egale edilmeye başlandığı spor dünyası.

Şüphesiz ki sporcuların vegan beslenmeyi benimsemelerindeki ilk itici kuvvet, performanslarını artırarak rekabet avantajı sağlamak ve daha fazla müsabaka kazanmak olsa da, son zamanlarda etik sebeplerden ötürü vegan bir yaşamı seçen elit sporcularla da karşılaşıyoruz.

Bloğumuzun ilham verici vegan kişilere ayırdığımız “Vegan Sohbetler” kısmında bu kez sahne, İzmir’in Yaşar Admirals Amerikan Futbolu Takımında oynayan etik vegan sporcu Güven Bulan’da.

Aklınızda ‘’ Türkiye’de Amerikan Futbolu mu oynanıyormuş, Amerikan Futbolu gibi sert ve oldukça eril bir dille pazarlanan bir sporu yapan kişiler nasıl olur da etik vegan olabilirler, dünyada vegan beslenen başka elit vegan Amerikan Futbolcuları da var mı, bir Amerikan Futbolcusunun vegan olmadan önceki performansıyla şimdiki performansı arasında fark oluşmuş mu?’’ gibi sorularınız varsa, sizleri oldukça keyifli bir sohbetin beklediğini söyleyebiliriz.

Veganİstasyon: Ne zaman vegan olmaya karar verdin? Bize hikayeni anlatır mısın?

Güven Bulan: Eskiden veganlığa ve veganlara karşı çok ön yargılı birisi olarak, 2021 yılı şubat ayında şans eseri bir belgesel izledim ve orada bahsedilenlere inanamadım. Sonrasında durup düşündüğümde veganlıkla ilgili hiçbir bilimsel okuma yapmadığımı ve sahip olduğum bütün bilgilerin kulaktan dolma bilgiler olduğunu fark ettim. Belgeselde bahsedilen konu başlıklarıyla ilgili detaylı bilimsel araştırmalar yaptım ve bu araştırmalarım sonucunda vegan olmayı denemeye karar verdim. Bugün görüyorum ki vegan olmak hayatımda aldığım en iyi kararmış. Bu araştırmalarımın öncesinde insanlara, hayvanlara, doğaya-iklime değer veren birisi olarak hayvansal ürün tüketmemdeki tek sebep, hayvansal ürün tüketmek zorunda olduğumuzu sanmamdı. Benim için B12 vitaminini hayvanların değil bakterilerin ürettiğini ve günümüzde hayvanlara da takviye verildiğini öğrenmem şok etkisi yaratmıştı. Ayrıca Diyarbakır’da doğup büyümüş birisi olarak hayvansal yemeklerin tadını seviyorum ve vegan olduktan sonra doğru yapıldığı taktirde her yemeğin aynı lezzette vegan versiyonu olduğunu görmem beni çok mutlu etmişti. Bir de vegan olduktan sonra vegan beslenmenin hepçil beslenmeye kıyasla genele vurunca en az 3 kat ekonomik olduğunu görmem beni oldukça rahatlatmıştı.

Veganİstasyon: Ne kadar zamandır Amerikan Futbolu oynuyorsun? İlgilendiğin başka spor dalları da var mı?

Güven Bulan: Pandemiyi saymazsak 5 aktif sezondur Amerikan futbolu oynuyorum. Amerikan futbolu harici spesifik bir disipline bağlı kalmadan performans odaklı antrenmanlar yapıyorum.

Veganİstasyon: Amerikan Futboluna uzak olan ve Amerikan Futbolunu sadece filmlerden tanıyan takipçilerimiz için oynadığın mevkiden, mevkinin oyun içerisindeki amacından ve mevkinde oynayabilmek için gereken fiziksel yeterliliklerden biraz bahseder misin?

Güven Bulan: Şu anda aktif olarak ‘Offensive Line’ mevkisinin içerisinde yer alan ‘Offensive Tackle’ pozisyonunda oynamaktayım. Bu pozisyonun temel görevi, kendi takım arkadaşlarını rakip takımın oyuncularından korumaktır ve oyunun akmasını sağlamaktır. Sporun en yüksek kuvvet gerektiren pozisyonlarından birisi olan bu pozisyonda oynamak için ayaklarınız yere oldukça sağlam basmalıdır, kütlenize göre hızlı olmanız gerekir, vücudunuzla olduğu kadar aklınızla da oynamalı ve genelde sakin gerektiğinde agresif olmanız gerekir.

Yazarın Notu: Ne olduğunu tam olarak bilmesek de Offensive Line mevkisine Amerikan filmlerinden aşınayız. 🙂 Fiziksel olarak güçlü, yapılı oyuncuların bulunduğu, itiş ve kakışın eksik olmadığı o mevkiye Offensive Line adı veriliyor.

Veganİstasyon: Genel olarak oldukça zorlayıcı bir oyunda en fazla güç gerektiren mevkilerin birisinde oynayan vegan bir sporcusun. Vegan beslenme bu noktada ihtiyacın olanları sana vermekte yeterli oluyor mu?

Güven Bulan: Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki eğer vegan olmasaydım bugün olduğum seviyede olamazdım. Vegan beslenme ihtiyaç duyduğum bütün makro-mikro besinleri fazlasıyla karşılarken vücudumun gücünü ve yenilenme hızını hayvansal beslenmeye göre çok arttırıyor.

Veganİstasyon: Amerikan Futbolunda oynadığın mevkinin görevi gereği müsabakalarda senin kadar güçlü olmaları gereken savunma oyuncularıyla karşılaşıyor ve videolardan göründüğü kadarıyla onları epeyce hüsrana uğratıyorsun. Vegan bir sporcunun bu oldukça etkileyici performansı takım içerisinde nasıl yankılanıyor? Senden ve performansından sonra vegan beslenmeye ilgi duymaya başlayan diğer oyuncular da oldu mu?

Güven Bulan: İlk vegan olduğum zamanlarda takım arkadaşlarım benimle biraz dalga geçtiler. 😀 Fakat zamanla daha iyiye gittiğimi görünce alay etmeyi bıraktılar ve veganlığa karşı ön yargıları kırıldı. İçlerinde tamamen vegan olan oldu mu bilmiyorum ama çok sık şekilde hangi bitkisel besinleri tükettiğimi soruyorlar ve içlerinde bu besinleri öğünlerine katanlar var.

Veganİstasyon: Performansından etkilenen kişiler, etik veganlığı benimseyebiliyor mu; yoksa yalnızca bitkisel bir diyete mi geçiş yapıyorlar? Sence veganlık felsefesini nasıl anlatmak gerekiyor?  

Güven Bulan: Benimle tanıştıktan sonra vegan olmaya karar verdiğini söyleyen birçok insan oldu. Bu insanlar felsefi olarak ne durumdalar çok takibini yapamıyorum ama elimden geldiğince sağlıklı vegan olabilmeleri için beslenmeyle ilgili tecrübelerimi aktarıyorum. Hatta bu tecrübe aktarımı için kendimce bir rehber bile oluşturdum. Bence veganlık kesinlikle bilimsel ve barışçıl bir dille anlatılmalı. Birçok insan aslında hayvanlara eziyet etmenin, doğaya-iklime zarar vermenin yanlış olduğunu düşünüyor ama ne yazık ki vegan beslenme her ne kadar en sağlıklı beslenme şekli olsa da kulaktan dolma bilgiler sebebiyle veganlığı sağlıksız bir şey sandıkları için hayvansal ürün tüketmeye devam ediyorlar.

Veganİstasyon: Hepçil beslenen kişiler, diyetleri esnasında gıdalarının besin değerleriyle ilgili çoğu zaman herhangi bir hesap kitap yapmazken; vegan kişilerle karşılaştıklarında sordukları ilk sorulardan biri proteini nereden aldıkları. İnsanların proteine bu kadar kafayı takmış durumda olmasını nasıl değerlendiriyorsun? Çok yönlü vegan bir sporcu olarak sen beslenmeni gramı gramına hesap ederek mi planlıyorsun? 

Güven Bulan: Benim de en sık duyduğum şeylerden birisi proteini nereden alıyor olduğum. Bu sorunun bu kadar sık sorulması aslında bana çok normal geliyor çünkü konuyu bilmeyen insanlar bitkisel proteinler konusunda çok fazla kulaktan dolma bilgiye maruz kalıyorlar. Vegan beslenerek protein almak en az hepçil beslenerek protein almak kadar kolay bir şey ve bitkisel protein kaynakları ihtiyaç duyduğumuz proteini bize fazlasıyla ve en sağlıklı şekilde sunuyorlar. Dileyen kişiler profilimdeki linkte bulunan rehberden örnek bitkisel protein kaynaklarına ve bitkisel protein kaynaklarıyla ilgili yazıya ulaşabilirler. Ben ilk vegan olduğum zamanlarda basit bir araştırmayla neler yemem gerektiğini kafamda netleştirip bir rutin oluşturdum. Bu arada bu rutine de bahsettiğim rehberden ulaşmak mümkün. Şu anda herhangi bir hesap yapmıyorum hatta şöyle söyleyeyim vegan olmadan önce ne yiyorduysam aynı yemeklerin vegan versiyonlarını yiyorum.

Veganİstasyon: Takım oyuncusu olmanın diğer bir güzel yanı da takım arkadaşlarıyla saha dışında da keyifli zaman geçirmek. Takım arkadaşlarına birlikte bir şeyler yemeğe gitmek zor oluyor mu?

Güven Bulan: Günümüzde hayvansalıyla aynı lezzette vegan yemek sunan birçok mekan var. Bu mekanların bazısı tamamen vegan veya vegan seçenekli oluyor. Kısaca benim için vegan olmayan arkadaşlarımla herhangi bir yere gitmek zor olmuyor.

Veganİstasyon: Amerikan Futbolunda geçen 5 sezonun son 3 sezonunu vegan bir sporcu olarak tamamladın. Bize vegan olmadan önceki Güven’le vegan olduktan sonraki Güven’in performansını, değişim ve dönüşümlerini anlatabilir misin?

Güven Bulan: Vegan olduğumdan beri hayatım boyunca kaldırdığımdan çok daha yüksek ağırlıklar kaldırıyorum, hayatım boyunca eriştiğim en yüksek kas kütlesine sahibim, çok daha güçlü ve dayanıklıyım. Sakatlık oranı %100 olan bir spor yapıyoruz ve vücudun kendini hızlıca onarması çok önemli bir faktör. Bazı günler hem takım idmanı hem de ağırlık idmanı yapmak zorunda kalıyorum ve vegan olmadan önce böyle bir gün sonrası en az 10 saat uyumaya ihtiyaç duyardım ve uyandığımda üstümden tır geçmiş gibi hissederdim. Vegan olduğumdan beri çift idman yapsam bile 7-8 saat civarı uyku fazlasıyla yeterli oluyor ve uyandığım andan itibaren kendimi çok enerjik hissediyorum.

Veganİstasyon: Hem bir Amerikan Futbolcusu hem de vücut geliştirme sporcusu olan Güven Bulan, ister sahada olsun ister salonda etrafındaki sporculara ne gibi tavsiyelerde bulunuyor?

Güven Bulan: Birisi tavsiye istediğinde onlara tabi ki vegan beslenmeyi anlatıyor ve öneriyorum. Vücut geliştirmenin güzel bir şey olduğunu ama takıntı yapılmaması gerektiğinden bahsediyorum. Sadece kendimize değil dünyadaki diğer canlılara da değer vermemiz gerektiğini söylüyorum.

Veganİstasyon: Amerikan Futbolu dünyada kadınlar tarafından da oynanan bir oyun olsa da bu spor, oldukça eril bir dille, cinsiyetçi ve türcü öğelerle pazarlanıyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun? Güçlü, kaslı ve et yiyen erkeklerin sporu olarak tanıtılan Amerikan Futbolu içerisinde dünya ölçeğinde elit vegan sporcular da var mı?

Güven Bulan: Hayvancılık sektörü zamanında bu algıyı o kadar iyi kullandı ki ne yazık ki günümüzde halen et yemek erkek olmakla bağdaştırılıyor ama bilimsel olarak bakarsak et yemenin erkekliğe hiçbir faydası yoktur. Birisi erkek olmayı masum canlılara eziyet etmek, zayıfları ezmek, doğaya-dünyaya zarar vermek, kaynakları kirletmek-tüketmek olarak görüyorsa et yemeyi erkek olmakla bağdaştırabilir. Sanılanın aksine sağlıklı beslenen vegan erkeklerin vücutları ve vücutlarındaki hormonlar hepçil beslenen erkeklere göre çok daha doğru çalışıyor ve bu vegan erkekler çok daha enerjik, çok daha güçlü, çok daha dayanıklı oluyor. Şahsen ben vegan olduğumdan beri çok daha erkek hissediyorum. 🙂 Dünyada Colin Kaepernick, DaQuan Jones, Justin Fields, Cam Newton, Derrick Morgan, Griff Whalen, Ricky Williams gibi birçok elit Amerikan futbolcusu vegan. Bunlara ek Lawrence Guy, Tony Gonzalez gibi birçoğu performans artışı için vegan beslenmiş veya besleniyor.

Veganİstasyon: Yaşar Üniversitesi Vegan Topluluğu’nda da aktif görev alıyorsun. Okulda ve İzmir’de ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? İzmir, vegan bir yaşam için nasıl bir şehir?

Güven Bulan: Topluluk olarak oldukça aktif olduğumuzu söyleyebilirim. Yardıma ihtiyaç duyan insanlara yönelik çalışmalar, barınak çalışmaları, tadımlar, belgesel gösterimleri, veganlık anlatımları gibi etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz 16 Aralık Cumartesi günü okulumuzda ‘Spor ve Sağlık Çerçevesinde Vegan Zirve’ isimli büyük bir etkinlik gerçekleştirdik. İzmir vegan yaşam için bence oldukça güzel bir şehir. Bu arada bence Türkiye genel olarak vegan yaşama oldukça uygun bir ülke çünkü çok fazla kendinden vegan yemeğimize ek günümüzde internetten istediğiniz her türlü hayvansal gıdanın aynı lezzette vegan versiyonuna erişebiliyorsunuz.

Veganİstasyon: Dünyanın en önemli ve en çok izlenen spor organizasyonu olarak lanse edilen NFL (Ulusal Futbol Ligi) Finali olan Super Bowl, dakikası için milyonlarca dolar ödenen reklamları ve o gün yenilen tavuk kanatlarıyla her sene ulusal ve uluslararası medya organlarında kendisine yer buluyor. Bir sporun böyle anılması seni de rahatsız ediyor mu?

Güven Bulan: Sporun yapısı gerçekten maçı izlerken oyun aralarında abur cubur yemeye uygun tasarlanmış gibi. Bu abur cuburların hayvansal ürün kaynaklı olması gerçekten çok üzücü ve hem hayvanlara hem insanlara hem de dünyaya çok büyük zarar veriyor. Bununla beraber bu hayvansal abur cuburların ve tavuk kanatlarının yerini zamanla vegan versiyonlarının alacağını düşünüyorum. Önceden de söylediğim gibi günümüzde her yemeğin aynı lezzette vegan versiyonuna erişmek oldukça kolay.

O mu? Bu mu?

Humus mu? Fava mı?

Humus diyorum.

Omuz mu? Biceps mi?

Bizim sporda omuz çok çok önemli bu nedenle omuz diyorum.

Fıstık Ezmesi mi? Tahin Pekmez mi?

Sanırım fıstık ezmesini seçeceğim.

Pas mı? Koşu mu?

Pas oyunlarında rakiplerimi şaşırtmayı çok sevdiğimden pas oyunu diyorum.

Enerji barı mı? Muz mu?

Muzu tercih edeceğim.

The Game Changers mı? Cowspiracy mi?

İkisinin de kesinlikle izlenmesi gerektiğini düşünüyorum ama ağırlıklı olarak sporla ilgili olduğu için ‘The Game Changers’ belgeselini seçeceğim.

Field Goal mu? 4 ve 5 mi?

Duruma göre değişir ama tabii ki ‘4 ve 5’ oynamayı tercih ederdim.

Yazarın Notu: Burası oyunu bilenler için gelsin 😊

Çiğ köfte mi? Vegan lahmacun mu?

Vegan lahmacunu seçiyorum. Tarifi için profilime bakabilirsiniz 🙂

Simit mi? Gevrek mi?

İzmirliler kızmasın lütfen. Bence simit :D.

“Bitkilerin de canı var.” mı? “Hayvanlar da birbirini yiyor.” mu? 😀

İkisinin de cevabına profilimdeki rehberin bölüm 7 kısmından ulaşabilirsiniz. Umarım iki soruyu da ömrüm boyunca bir daha duymam. 😀

Veganİstasyon

About Veganİstasyon

Veganİstasyon yönetici hesabıdır.

View all posts by Veganİstasyon →

2 Comments on “Vegan Sohbetler – Vegan Amerikan Futbolcusu Güven Bulan”

  1. Vegan sporcuların farklı beselenen sporculara göre enerji ve iyileşme noktasında daha verimli oldukları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Rekabet arttıkça ve vegan ikameler çeşitlendikçe, spor dünyasının vegan devrimine ışık tutacağını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir